Rideable Art

 |Waar?

Hubert
St. Hubertusstraat 10
6531 LB  Nijmegen

|Wanneer?

23 maart t/m 3 april
Bekijk de openingstijden op www.hubertnijmegen.nl

Expositie - Rideable Art

Tijdens de WIEBERT_residentie in november 2021 maakte Meissa een lang gekoesterde droom waar: het beschilderen van een motor. Onder de titel ‘Rideable Art’ wordt deze motor bij hubert onthuld, samen met een kleine expositie. Met haar werk en moodboard laat Melissa je zien hoe ze tot dit project is gekomen. 


Over de maker

Melissa Burghardt is een beeldend kunstenaar uit Nijmegen. Ze studeerde Industrieel Product Ontwerpen aan de HAN en volgde daarna een kunstopleiding in Amerika. Hier kon ze haar hobby als schilder door ontwikkelen en ontdekte ze de kunst van olieverf. Weer terug in Nederland begon ze haar eigen bedrijf ‘Burghardt Fine Art’ om haar leven als kunstenaar door te zetten en haar vaardigheden verder te ontdekken. 


Inspiratie

De inspiratie voor dit project bestaat uit een combinatie van verschillende elementen. Ten eerste is Melissa altijd al gefascineerd geweest door industriële producten en verschillende materialen. Het combineren van kunst en functionele voorwerpen is daarom ook voor haar een ultieme samensmelting. De Herman Brood bus, die bij Hubert te zien is, is een prachtig voorbeeld van  een kunstwerk dat ook functioneel gebruikt kan worden. Het is een werk met vele verhalen van verschillende mensen en ook voor de volgende generatie interessant. 


Daarnaast heeft Melissa zich voor het ontwerp laten inspireren door de boegbeelden van schepen, omdat het berijden van een motor zo zijn gevaren met zich mee kan brengen. Zo’n boegbeeld moest de absolute bescherming van het schip en haar bemanning waarborgen. Het waren gebeeldhouwde weergaven van de geest van het schip in de vorm van mensen, dieren of mythologische figuren.

Tenslotte heeft Melissa inspiratie gehaald uit de klassieke kunst. Engeltjes die in verschillende schilderijen tevoorschijn komen, zijn te vinden rondom de tank en op vlakken aan de zijkant van de motor. Zo zijn de engeltjes van Raphael, William-Adolpe Bouguereau, Bartolome Murillo en vele andere kunstenaars uit de klassieke kunst te herkennen. Enkelen zijn door Melissa zelf tot leven gebracht. Bij iedere rit zullen er engeltjes met je meevliegen.

Van  idee naar ontwerp

In samenwerking met WIEBERT en Hubert is Melissa op zoek gegaan naar een tweedehands motor die nieuw leven ingeblazen moest worden. Al snel vonden we een custom bike van BMW die wel een upgrade kon gebruiken. Verschillende onderdelen zijn vervangen en hersteld.

Rideable Art

Het doel van dit project is een ‘rijdend kunstwerk’ en deze zal dus niet alleen maar bij Hubert staan te pronken, maar door heel Nijmegen en omgeving rondrijden. Via Motorshare is deze kunstmotor straks te huur en kun je zelf een bijzonder en kunstzinnig ritje maken.Leave a comment